Monday, March 2, 2015

Trip to Langkawi --> Hatyai Part 5

Part ni nk aku nk cerita mcm mana nak pergi hatyai dari langkawi.. Sebelum balik tuh, aku pergi shoping cekelat dulu kat Haji Ismail Group.. Mall ni populor jgakla.. Aku xbeli byk pon coklat, lam rm100 jer.. Dpt la coklat daim,kisses,pepero, toblerone,kitkat,kagi..bajet kdekut pnye pasal..hehe..

HIG ni byk kat kwsn sekitar pekan kuah..aku pasan ade 2 kdai kcik hig..

Pas soping2, trus pergi ferri point.. Xjauh pon, kat situ jgak.. Tinggalkan kreta sewa kt kwsn situ n inform owner.. Tiket ferri kol 1, turun kat kuala perlis harga rm18.. Jadual leh tgok kat sini.. Feri tuh besar gak la so agak sesak dgn beg yg besar2 tuh sebab org dtg kbyakan nk soping kan..huhu



Perjalan lebih kurg 1jam lebih.. So, kita tdo kjap.. Huhu.. smpai jer, kitorang trus gerak ke terminal bas.. Aku xbwak pon coklat2 tu g hatyai.. Simpan kt uma member aku.. Bgus jgak ade member kt kedah ni..haha..

Aku keciwa giler bile dapat taw yg bas p padang besar xde.. Semua bas p destinasi yg same.. Apehal?? Aku ngat ade la bas p pdg besaq.. Alahai, camner nih? Jam da tnjuk kol 4, risau tiba2 planning p hatyai xjd.. Tanya2 drebar bas, dia kte leh drop kan kitorang kat stesen bas changlun, dr situ naik teksi ke bukit kayu hitam.. So, nk xnak naik la bas tuh dgn hrga rm15sorg.. Mahal kan? Dah terpaksa.. Len kali rancang betul2.. Huhu.. Naik teksi dr changlun ke border harga rm20.. Pkcik tu bkn men risau lg dgn kitorg yg 1st time nk msk thailand ni.. Tapi dia jgak yg byk ajr kitorg step2 nk msk thai ni..Hehe.. Aku pon sebenarnye risau gak, tp tpkse tepis perasaan tuh.. Nk adventure la katekan..

Masuk jer border.. Kitorg p masuk ofis nak amik kertas putih, tak sempat nk amek gmbr sebab terlalu rush pikirkan da kol 6..huhu.. Isi form cpt2, pastu p beratur kat imegresen no 7 n 8 xsilap aku utk pejalan kaki cam aku la.. Jgn lupe sediakan sekali duit rm1 kat dlm pasport tuh.. Huhu.. Aritu aku bg rm10 sbb xde duit kck, tapi dia pulangkan rm6 jer kat aku.. Dah la muka ketat, nk minx blk pon xjd..huh.. Xpela, mls nk layan..

Jalan2 sambil tanya kereta utk p hatyai.. Mahal sebab kebanyakan utk grup, aku dah la bertiga jer.. So, aku trjumpa org yg twrkan p hatyai ni..  Betul2 depan 7e, g hatyai sorang rm7, boleh byr guna duit mlaysia.. Murah kan! Ok, bila dpt tuh.. Mmg da rilex sikit, naik trus van..tukar duit sume kat situ (dannok)..

Tulisan thai, satu hape pon xphm.. Signboard jln pon thai.. Mmg xtaw la aku kt mne time ni..huhu

Van yg leh muatkan 15orang

Van ni hantar kitorang terus kat hotel.. Aku book hotel dari booking.com.. Masa book online tuh xperlu byr lagi, bila check in baru bayar.. Tapi.. Aku xtaw plak pasal deposit! Da lah aku tukar rm300 jer.. Hotel rm220 + 50 utk deposit (2500 baht) utk 3hari 2mlm.. Mmg dpt blk duit tuh mse check out, tp hbis la duit aku kat situ.. Huwaaa.. pseh dah leh prepare utk deposit..

Hotel btul2 kat bandar hatyai



10 comments:

  1. rndu plak nk blik lgkwi...
    http://cercitertashaqisha.blogspot.com/2015/03/lawatan-amal-kebajikan.html

    ReplyDelete
  2. Memang adventure perjalanan Yana tu... Zumal belum pernah jejak kaki kat Hatyai tu ^-^

    ReplyDelete
  3. Wah main redah je ye.. Tak sabar nak bca next entry lak..

    ReplyDelete
  4. amboi... bestny jalan2 pi hatyai <3

    ReplyDelete
  5. kat imigresen tu mmg kena selit duit..pelik kan...kalai sorang dorang ambil min seringgit..kalau sehari dalam 500 org..mmg pak cok kayo lah..itu min seringgit..kalau dalam 500 org tu hulur RM10 di pulangkan Rm4 mcm Yana tu...x sampai setahun boleh beli banglo ahahahaah

    ReplyDelete