Thursday, February 5, 2015

Trip to Langkawi --> Hatyai Part 1 (ke KLIA 2)


30/1/2015 bermulalah tarikh yang telah lama aku tunggu sejak tahun lepas, percutian di Pulau Langkawi bersama kawan2 ku.. Girls only..ohoi.. Perjalanan ke KLIA 2 mengambil masa dalam sejam menaiki KLIA transit dari bandar tasik selatan..

Aku dapat info menaiki transit melalui blog ni.. Sgt2 bagus penerangan dia.. Ikutkan boleh jer terus ke KLIA 2 dari bandar tasik selatan berharga rm26.50..tapi disebabkan nak jimat punyer pasal, aku turun kat putrajaya dulu.. Then baru pergi terus ke KLIA 2.. kat situ korang leh jimat rm15 taw!

Jadual train yg aku screenshot utk perjalanan aku ke KLIA 2


Penerbangan aku dalam kol 1.50ptg.. Disebabkan aku ni first time, so aku gerak awal.. Kol 10.40pg aku naik transit ke putrajaya yg berharga rm5.30.. 10.51 aku akan sampai di Putrajaya.. Jurang masa untuk train seterusnya dlm 20minit.. Next train pd pukul 11.21pg yg berharga rm6.20..

Lepak-lepak dulu kat stesen ni, kat sini ramai juga yg meniaga.. So boleh la beli mkanan ringan ke ape ke klo belum brekfast..huhu..




Harga tiket KLIA transit

Jgn risau, kt sane train betul2 berhenti kat dlm KLIA2 tuh..so, korang juz ikut jer sign board ke arah pelepasan.. Da smpai, bhgn dpn ruang perlepasan.. Ade board besar utk setiap flight.. So check korang pnye flight and ingat korang punye gate.. Penting tuh.. Xcheck in lagi? Pergi check in kat kaunter, kt kaunter akan dicaj rm10 xsilap aku..

Aku da siap check in kt website..better check in web, pstu dia akan htr barcode kat no hanphone kite.. Kat sne juz tgl scan kat self check in n mesin akan printkan boarding pass kita.. Xkisah la klo korang nak print siap2, takot nanti klo ade problem kan..




Dah setel?? pergila msuk ke tmpat pelepasan dan letak beg korang untuk di scan.. Standard beg untuk letak dlm kapal terbang haruslah kurang 7kg.. Klo lebih, tpkse la korang tmbh duit.. Melainkan korang da beli siap2 untuk beg tuh.. Aku pon trus menuju ke GATE J4 menuju ke langkawi.. Huhu..

Moh kite terbang!!



11 comments:

  1. bagusnyaaa entry ni. lepas ni boleh plan pi hatyai. hai yana^^ hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer..hatyai tuh tmpt jln2 n shoping jer..huhu

      Delete
  2. bestnye jenjalan dgn gegurls je ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best..klo dgn kwn2 laki pon best jgak..

      Delete
  3. Lama dh tak pegi Langkawi. But, KLIA2 sangat best kan, penuh kedai makan.

    ReplyDelete
  4. kalau check in di kaunter pelu bayar RM10 ke Yana..sis JM biasa check in online so mmg tak tahu kena charge ke tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikutkan mmg kena byr, sbb dia pon de kate better cek in kat web tok elakkan cas rm10 kt kaunter..

      Delete
  5. Aku pon ikutkan menganga jgak..tp da byk buat survey, gugel bgai..huhu

    ReplyDelete
  6. Bestnya hatyai. Teringin jugak nak pergi ^_^

    ReplyDelete