Wednesday, November 12, 2014

Dream Trip to Macau

Huii..giler aku nak pergi Macau?! biler? betul ker? haa, nak taw betul ke x..
jom bace kenapa aku nak pergi sangat ke Macau ni..
Aku kenal Macau ni mase aku layan Running Man ep 133 (10/2/2013)..
*eh? bunyi macam Macau tu bestfriend aku plak kan*

so dari situ munculnye keinginan aku nak pergi Macau!
pergghh dari tahun 2013 lagi aku dah tringin? lame dah tuh..
pengaruh Running Man yg sangat kuat..
nasib bkn sejak aku kecil, melampau dah tuh.. hehe
hope dapat pergi tahun depan! :)

Macau dikenali sebagai tempat casino yg paling besar di Timur "East Last Vegas", banyak sangat tempat yang menarik kat Macau ni tapi tiga tempat yang aku rasa paling best dan menarik kat Macau ni, opkosla:


1.   MACAU TOWER

aku nak pergi sini sebab aku nak test betul ker aku ni tak gayat? tapi bila aku tengok ji hyo pon berani buat, rasenyer takde masalah kot.. *agak poyo disini* Ape aksi yang aku nak buat ek nanti.. ahaha



*cantik betul view sekitar tower malam-malam kan.. ade bunga api lagi tuh! cantik2!!*



*aktiviti kat menara Macau, seronoknyer!! - ji hyo running man*

Ade tiga perkara yang kita boleh buat kat atas menara Macau ni kalau tak silap aku la melalui Running Man :

i.  sky jump (bungee)
ii.  sky walk

iii.  mast climbing

eeii..geram plak tengok muke gembira ji hyo tuh! nak try jugak, kalau boleh nak try semua!! haha


2.  Macau Fisherman's Wharf

       Tempat ini pon aku tengok dalam Running Man, biasalah pengaruh RM  kuat kan.. hehe.. dari ape yang aku tahu dan tengok, Fisherman's Wharf are the large theme park that had a shopping mall and restaurant! wow.. shopping?? I like.. hehe jalan-jalan cuci mata la kat sini!







tetibe teringat yang ji hyo tertarik dengan cincin berlian yg ade dlm soping mall, tak mampu kang gary membelinyer!



bagi yang muslim mesti risau kan pasal makanan, so jangan risau.. ade jer restoran yang halal.. salah satu yg paling terkenal restoran Indian 'The taste of India'.. erm.. menarik perhatian plak makanan kat bawah ni! dah start lapar! banyak lagi restaurant lain, aku dah pon buat review, excited punye pasal! hehe



3. Dragon's Treasure

yang ini tempat pertunjukkan, sebenarnya banyak tmpat yang menarik perhatian aku seperti 'Wynn Performance Lake' , 'The House of  Dancing Water' , 'light and sound show' and etc. terasa nak pergi semua tempat! tapi akhirnya aku memilih Dragon treasure sebab ade 'bubble show'! bubble? aku mmg suke tengok bubble plak, air pon aku suka jugak!




tak silap aku The House of Dancing Water satu bangunan dengan Dragon Treasure, dah alang-alang kat situ leh tengok sekali.. :p hehe






menarik kan! banyak oo tempat menarik kat Macau ni.. giler aku tak nak pergi kalau diberi peluang! terasa nak senaraikan semua tempat jer.. tapi jangan risau, korang boleh tengok dekat laman web MGTO.



Kenapa Nufffnang dan MGTO patut bagi peluang untuk aku ke Macau :


        Perasan tak url blog aku 'bila aku travel' tapi tengok blog ni takde pon menunjukkan aku pergi travel mane-mane pon.. hehe , setakat jalan-jalan kat Malaysia ade lah.. Kalau dapat peluang untuk aku yang kaki jalan ni, komfem aku nak pergi negara luar pulak.. Jadi, kalau boleh, aku nak first travel aku biarlah pergi ke Macau yang disponsor oleh Nuffnang dan MGTO.. Yeeaahh!! kerlas kau!! Aku harap dapat peluang nak tulis '1st travelogue ke Macau' dan alaminya sendiri.. Lagi satu nak buat '1st giveaway from Macau'  khas untuk nuffnanger's!.. Aku pon belum pernah lagi buat giveaway ni..so, hadiah opkos akan dibeli khas dari Macau!  t-shirt ' I Love Macau', 'Macau Tower keychain' and etc..  Hooreeyy!! Ish, tak sabar plak rasenyer.. banyak tempat aku nak pergi kat Macau tu, lagi-lagi yang ada kat menara Macau.. peerrggghh.. excitednyer!!


Aku memang teringin sangat nak travel, tapi........




sampai la ni tak berkesempatan sebab kekangan dari segi wang.. Kalau boleh aku nak guna duit hasil Nuffnang bila travel.. yang paling penting dapat pergi ke Macau adalah hadiah hari lahir aku yang paling istimewa dan bermakna bagi aku sebab itulah kali pertama aku jejakkan kaki naik kapal terbang dan negara orang! kalau tak dapat peluang pergi Macau ni, aku akan tukar url blog ni ke --> 'bilaakunaktravel.blogspot.com'  ahahaha :p  bukan ape, macam tak cantik plak bila website url aku 'bilaakutravel' tapi takde pon tunjuk aku g travel mana-mana.. kan kan kan..


 Credit :

contest ini khas untuk Nuffnanger's dan ditaja khas oleh Macau Government Tourist Office (MGTO) dan Nuffnang ! Sape yang taknak trip ditaja kan, 3 hari 2 malam plak tu! untuk menyertainyai dan nak tahu syarat2 nya boleh pergi kat Sini..  takpun korang klik bila iklan nuff yg mcm ni muncul.. hehe



Maaf atas penggunaan bahasakan diri  'aku' disini.. picture credit to MGTO and GOOGLE



*thx buddy*



HOPE MY DREAM COMES TRUE AND GET THIS TRIP TO MACAU 
AS MY BIRTHDAY PRESENT!!
WISH ME LUCK :)


66 comments:

  1. huyo huyo.... sky walk ape semua tuh.. gempak.. dragon treasure pun best!!!

    ReplyDelete
  2. Kan..mestilah best, terase nak pergi sume tempat!

    ReplyDelete
  3. Huu yeah Make Yana Dream Come True ! Good luck kak . Tu lah best je Macau Tower tu. Hee

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Bkn macam, tp mmg best klo dpt pergi!

      Delete
  5. Macau tu popular tmpt org berjudi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..tp xdela nk g sane sbb nk bjudi.. Huhu

      Delete
  6. fuhh menarik... smoga impian menjadi kenyataan.. dpt la ole2 dr macau. ehh . hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. Baik, nanti join la giveaway.. :)

      Delete
  7. best of luck! i pun teringin nak pegi macau after tgk running man haha

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
  8. Goodluck..gayat tengok macau tower tu..haha. tringin gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..gayat ker? Tringat ahli2 lelaki rm.. Sume gayat! Kelakar tgok dorg..hehe

      Delete
  9. Replies
    1. kalo dah memg kaki jalan.. pergi sume tmpat pon rse best..huhu

      Delete
  10. mama tak pernah tgk running man tapi mama tau running man best

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM mmg best..da mpgaruhi bdk rumah tgok skali..

      Delete
  11. i hope u win. if u really want .. i hope u will safe..

    ReplyDelete
  12. Menarik!!! And advanced birthday wishes...good luck utk contest ni ya!:)
    http://memyselfandmelvin.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx melvin.. you too, good luck for this contest :)

      Delete
  13. nak ikutttttttttt...hiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  14. good luck yana :)
    pergh nak panjat tower tu stamina kena kuat XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..gunung datuk pon leh pnjat, ni kan tower.. Ahaha.. Eh, terbelagak plak :p

      Delete
  15. Good luck ya!
    http://chengywong.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Nice one. Good luck!
    http://chengywong.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. WOW!!! Bestnya, ALhamdulillah...:-)

    ReplyDelete
  18. tahniah..semoga tercapai impian..kita doakan yang terbaik ya

    ReplyDelete
  19. Macau mg best..in sha Allah bila dh ada impian tu kumpul duit sikit2 ..mesti boleh sampai ke sana..berkenaan nama blog 'bila aku travel' tu sis JM cari gak..kemana YAna dh pegi..nak jugak tahu citer yg di kongsi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah kalau ada rezeki nak prgi sane.. hehe..nme jer bila aku travel, tapi blom pernah lg g mane2 pon..huhu.. in shaa Allah, klo yana p travel yana gtaw sis JM.. :)

      Delete
  20. Macau akan masuk dalam senarai travelku !
    Yana, good luck dear.

    ReplyDelete
  21. bestnyaaa. semoga terpilih ya! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah.. Amin.. Mekasih cik fafa

      Delete
  22. good luck dear....akak tgk pun teringin nk gi gak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thx kak.. Tringin gak nk pergi.. Hope brtuah la.. Huhu

      Delete
  23. Goodluck!!! Kalau dapat pi nanti update banyak banyak pasal trip tu tau hahaha

    ReplyDelete
  24. Moga yana dimurahkan rezeki untuk ke Macau..Aamin. Akk singgah ye

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Cam best jer macau. kuat betul penagan runningman nih.. hwhwhwuu. wish ur luck!!

    ReplyDelete
  26. semoga impian tercapai sis :) ah, nanti jangan lupa ajak menumpang sekali okay xD ehehe

    ReplyDelete
  27. semoga tercapai hasrat nak pergi Macau. kita layan jugak running man. hihihi.. :D

    ReplyDelete
  28. Bestnyaa...moga impian jadi kenyataan.
    Dream BIG...Hasilnya BIG juga...Aamin

    ReplyDelete
  29. sekrg miss yana dah nak pegi terbang ke negara org dah pun, for the first time. cuma bukan macau la.. nanti update psl travel ke hatyai ye? peace~

    ReplyDelete